Waarom mindfulness op school? 

 

Waar je aandacht is, daar ben je! Mindfulness gaat vooral over het trainen van de aandacht en het aanwezig zijn in het hier en nu. Door vaker bewust(er) je aandacht te trainen, leer je afstand te nemen van onrustige gedragspatronen en gedachten die vaak angst en/of zorgen veroorzaken. Je leert hoe je aandacht kunt vestigen op de ervaring van dit moment, te leven in het hier en nu, met onbevooroordeelde nieuwsgierigheid en acceptatie. Om te voorkomen dat we verzanden in het “wat is er gebeurd?” of “wat zal er nog allemaal gebeuren?”, leer je meer adequaat te reageren op wat er NU gebeurt, of dat nu positief of negatief is. 

 

Mindfulness heeft tevens een positief effect op de leerprestaties en sfeer in de klas. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Je kunt je beter concentreren en je ontspant gemakkelijker. Hierdoor vang je eerder stressprikkels op zodat je adequater kunt reageren en beter je grenzen bewaken en aangeven.

Kortom: mindfulness-training is een waardevolle investering in een leven met meer gezondheid en welbevinden. 

 

Benieuwd naar een training voor jouw leerlingen/studenten? Neem contact met mij op, dan bespreken we samen wat het beste past. 

 

"Make sure you weave your parachute every day, rather than leave it to the time you have to jump out of the plane." 

Jon Kabat-Zinn