Yoga Nidra 

 

Wat en voor wie is Yoga Nidra?

Yoga Nidra, ook wel bekend als "yogische slaap," is een diepe ontspanningstechniek die voortkomt uit de yogatraditie. In het algemeen gezegd, is Yoga Nidra een begeleide, liggende ontspanningsoefening die vooral op het onderbewuste werkt: je observeert jezelf als het ware terwijl je in verschillende staten van bewustzijn bent, meestal tussen waken en slapen in. Je zou kunnen zeggen dat ‘je lichaam slaapt maar je geest helder, wakker blijft’.

 

De kernaspecten van Yoga Nidra:

*Geleide meditatie*: tijdens Yoga Nidra luister je naar mijn stem en volg je de instructies die je door een reeks stappen leiden: we observeren en verkennen licht het lichaam, de adem en de mind. 

*Lichamelijke ontspanning*: we beginnen meestal met het bewust ontspannen van verschillende delen van het lichaam, dat helpt om fysieke spanning los te laten. Meestal wordt Yoga Nidra in een liggende positie gedaan maar het gaat het vooral om dat je comfortabel en ontspannen kunt zijn in de houding die voor jou het beste is. 

 *Mentale ontspanning*: Yoga Nidra richt zich ook op het kalmeren van de geest. Dit kan inhouden dat je je bewust wordt van je gedachten en emoties zonder erin op te gaan of ermee gesleurd te worden. 

 *Diepe bewustzijnsstaat*: tijdens Yoga Nidra sessie kun je een staat van diepe ontspanning bereiken terwijl we volledig bewust blijft en wakker, in een staat tussen waken en slapen als het ware. 

*Herstel en heling*: Yoga Nidra kan helpen bij het verminderen van stress, angst en slapeloosheid, en het bevorderen van emotioneel en fysiek herstel.

 

Yoga Nidra kan liggend worden beoefend en vereist geen fysieke inspanning. Hierdoor is deze mooie oefening toegatoegankelijk voor iedereen, ongeacht de leeftijd of fysieke conditie.

 

Klinkt dit interessant? Maakt het je nieuwsgierig? Neem contact met mij op om een afspraak te maken en een Yoga Nidra sessie te boeken! 

Ik hoop je te mogen ont-moeten!